Tik-86.126 Käyttöliittymät, 3. harjoitus
Tekijät:
Henna Pietiläinen, 45356D
Ville Laurikari, 45318D
Ryhmä 2A
Tehtävä 3.1
Teimme testin siten, että Ville yritti käyttää Hennan matkapuhelinta. Ville ei itse asiassa ollut koskaan ennen ollut käyttänyt kyseisen mallista, eikä edes saman valmistajan puhelinta, joten laite oli hänelle ennestään vieras.
Suurin osa niistä toiminnoista joita Ville yritti puhelimesta käyttää, tuntui olevan hyvin hankalia käyttää. Puhelimessa olevat nappulat olivat harhaanjohtavia, kuten R -nappula jota luultiin tyhjäysnappulaksi, kasetinkuvallinen nappula, jota oli vaikea yhdistää yhtään mihinkään matkapuhelimen toimintaan, sekä ABC-nappula jonka käytön ihmettelyyn meni myös aikaa.
Aikansa valikkoja kelailtuaan alkoivat toiminnot kuitenkin hiljalleen valjeta, mutta mitään erikoisempaa loogista rakennetta niille ei löydetty.
Laite siis muistuttaa selvästi enemmän valmistajan kuin käyttäjän mallia. Laitteen valmistaja ei ole pystynyt ehkä tarpeeksi hyvin asettumaan tavallisen käyttäjän asemaan, jotta merkinnöistä ja toimintovalikoista oltaisiin saatu loogisemmat käyttää.
Virhetilanteissa ei pääse syntymään vakavaa vahinkoa. Käyttäjä voi korkeintaan pyyhkiä numeroita puhelimen muistista tai tallettaa sinne jotain kummallista. Tai sitten soittaa vahingossa johonkin numeroon. Virhetilanteissa käyttäjä ei saa laitteelta muuta virheilmoitusta kuin 'PIIP' -äänen, josta ei kyllä ole hirveästi apua. Käyttäjä pystyy virhetilanteessa jatkamaan toimintaansa virheen jälkeen ihan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.
Tehtävä 3.2
Kun ohjelma käynnistetään, alkunäyttöön (tästä emme piirtäneet esimerkkiä) tulee 30 eri maan lippu joista ohjelman käyttäjä voi valita ohjelman käyttökielen. Tämä valinta ei vaikuta anagrammien generointiin vaan muuttaa kaikki muut näytössä ja valikoissa näkyvät tekstit käyttäjän valitsemalle kielelle.
Kun käyttäjä on valinnut kielen ilmestyy näyttöön ylläolevan kaltainen näyttö.
(Esimerkissä olisi valittu Suomen lippu.) Ylimpään valintalaatikkoon käyttäjä kirjoittaa haluamansa kielen generoitaville anagrammeille. Painamalla nuolta voi valita listasta jonkin siellä olevista 30 listalla olevasta kielestä tai sitten käyttäjä voi itse kirjoittaa ruutuun haluamansa kielen. Listalta voi valita myös useita eri kieliä olemaan voimassa yhtäaikaa tai sitten valita vaihtoehdon 'Kaikki', jolloin generoidaan kaikkien listalla olevien kielisiä anagrammeja.
Kielen valitsemisen alapuolelta käyttäjä voi valita haluamansa tyylin generoitaville anagrammeille. Tyylivalikosta löytyy valmiiksi 20 erilaista tyyliä ja vaihtoehto 'Kaikki', joka luo kaikentyylisiä anagrammeja.
Tyylivalikon alapuolella on valikko, josta käyttäjä voi valita kuinka monta sanaa hän haluaa anagrammissaan olevan. Sanojen määrän voi kirjoittaa laatikkoon tai säädellä nuolinappuloilla, lisäksi voidaan valita vaihtoehto *, jolloin anagrammeja luotaessa ei välitetä sanojen lukumäärästä vaan luodaan kaiken kokoisia anagrammeja.
Sanojen lukumäärän valitsimen alla on anagrammien lukumäärän valitsin. Tämä toimii muuten samoin kuin sen yläpuolella oleva valitsin, paitsi tässä valitsimessa * tarkoittaa sitä että luodaan kaikki mahdolliset anagrammit, eikä rajoiteta niiden määrää.
"Tyhjää kentät"-nappula tyhjentää sanakentät ja asettaa kielen, tyylin ja
määrät oletusarvoihinsa.
"Tee anagrammi"-nappulasta aloitetaan generointi.
Ympyrän kohdalla on jokin animaatio joka kuvaa sitä että anagrammeja
generoidaan, kuten pyörivä ratas tai tiimalasi.
Kun generointi on valmis, vastaukset tulevat valintaruudun alapuolelle.
Jos yhtään anagrammia ei saatu tehtyä, vastauksessa lukee se punaisella.